KINESITHERAPIE

(MANUELE) KINESITHERAPIE

De behandelingsmodaliteiten worden steeds aangepast naar uw mogelijkheden. Met deze verscheidenheid van behandelingsmogelijkheden, manier van werken en uitgebreide kennis proberen we zowel sporters, niet-sporters, recreanten, senioren en ook de kleinsten van hun klachten te verhelpen. Zolang jij bereid bent om op een actieve manier te revalideren kan je hier terecht voor één van onderstaande vormen van kinesitherapie (op doktersvoorschrift).

kinesitherapie

Een kinesitherapeut werkt binnen een grote verscheidenheid aan gezondheidssituaties om een breed scala aan fysieke problemen te verbeteren, die samenhangen met verschillende systemen van het lichaam. In het bijzonder wordt het musculoskeletale (soft tissue, gewrichten en botten) en cardiovasculaire en respiratoire systeem (hart en longen en bijhorende aandoeningen) behandeld.


Kinesitherapie wordt gekenmerkt door reflectief gedrag en systematisch klinisch redeneren, wat bijdraagt aan en de basis vormt voor een probleemoplossende benadering van een patiëntgerichte zorg.

manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatiejaar na de kinesitherapie opleiding. Deze therapie gaat een stap verder dan de standaard kinesitherapie in de analyse van klachten en de behandeling. Als manueel therapeut wordt het lichaam als één geheel beschouwd (anatomisch, biomechanisch en fysiologisch) en worden verbanden gelegd tussen verschillende delen en stelsels van het bewegingsapparaat. Manuele therapie maakt gebruik van praktische technieken om bindweefsel, organen en gewrichten eerst te diagnosticeren en nadien te behandelen.


Tijdens een behandeling wordt er gebruik gemaakt van mobilisaties, dit is de gewrichten op een rustige en pijnvrije manier laten bewegen binnen de normale range of motion. Hierdoor neemt de pijn af en verbetert de beweging van deze gewrichten. Vaak is een tractie of compressie van dit lichaamsdelen voldoende. Soms wordt de behandeling verrijkt met een thrust manipulation (hoge snelheid, maar kleine amplitude) die gepaard gaat met een hoorbaar ‘knappend’ of  ‘krakend’ geluid, maar dat is zeker geen vereiste.

sportkinesitherapie

Bij sportrevalidatie worden de letsels die ontstaan door overbelasting of door trauma bij het uitoefenen van je sport behandeld. Sportprestaties vragen vaak extreem veel van ons lichaam en daardoor zijn jammer genoeg de blessures niet ver weg.


De sportrevalidatie wordt opgedeeld in verschillende fases:

  • Nagaan hoe het letsel is ontstaan, hoe ernstig de blessure is en wat de impact is.
  • Identificeren van specifieke biomechanische eigenschappen van de sport en het niveau.
  • Maken in overleg een gepersonaliseerd behandel- en evaluatieplan.
  • Begeleiden van de atleet naar een succesvolle return-to-sport. (Bekijk ook training 1 op 1.)

oefentherapie

Een duurzaam herstel bekom je door jouw lichaam op de juiste plaatsen te versterken en door correct te bewegen. Naast een manuele benadering wordt er getracht een aantal oefeningen mee te geven waarbij de juiste spiergroepen geactiveerd worden en je weer pijnloos kan bewegen. De oefentherapeut richt zich op de optimalisatie van bewegingen in relatie tot de activiteit, hobby of sport van de patiënt.


We willen voorkomen dat de blessure zich opnieuw voordoet, we trainen het lichaam zo dat jouw prestaties ook gaan verbeteren en zorgen dat bepaalde bewegingen efficiënter uitgevoerd kunnen worden. De oefentherapeutische behandeling bestaat uit het (her)leren van bewegen, de toepassing hiervan tijdens dagelijkse handelingen en blijven stimuleren van een optimaal beweeggedrag.


Er worden vaak ook thuisoefeningen aangeboden, zodat het oefenprogramma gewoon verder doorloopt tot in de huiskamer.

fasciatherapie

Fasciatherapie wordt toegepast in de vorm van cupping therapie. Het gaat om het gebruik van speciale cups om suctions toe te passen op de huid van een getroffen gebied. Veel verschillende manieren worden gebruikt om de vacuüm in de cup te creëren. De negatieve onderdruk die in de cup ontstaat, zorgt ervoor dat de huid naar boven wordt gezogen in de cup. De cups worden dan op zijn plaats gehouden of bewogen over de huid om bloedsomloop in dit gebied te verbeteren, afvalstoffen van het lichaam weg te voeren, verschillende structurele lagen van elkaar los te werken en het algemeen welzijn te verbeteren met inbegrip van pijn vermindering, stijfheid te verminderen, etc.


Fasciatherapie kan ook dry needling omvatten. Hierbij worden spieren aangeprikt en heeft als doel pijn te verminderen, triggerpoints te inactiveren en de functies te herstellen. Het maakt deel uit van een bredere benadering van de kinesitherapie. 

Genoeg gescrold!

Benieuwd wat ik op vlak van revalidatie en/of prestatieverbetering kan bieden?

Copyright © Jonas Lemmens

Aanbod:

FitPhysio
  • Kinesitherapie en manuele therapie
  • Sportkinesitherapie en oefentherapie
  • Performance training
  • Sportbegeleiding en sporttraining
  • Fasciatherapie (cupping en dry needling)
  • Kinesiotaping en RedCord
  • Sportvoedingsadvies